Cím: 4400 Nyíregyháza, Bujtos u. 15.
Telefon: +36-70-349-7053

A napozás az immunrendszerünkre és a lelkünkre is kedvező hatású. A hangsúly azonban a tudatosságon és a mértéken van. A túlzásba vitt és nem megfelelő védelemmel biztosított napon töltött idő káros következményekkel jár.

A bőrápolásban legfontosabb szerepe a megelőzésnek van, így a napi rutin részeként szánjunk megfelelő időt a fényvédelemre. A tudatos bőrápolás a fényvédelemnél kezdődik, amely az év 365 napjára, minden évszakra vonatkozik. Ha az év minden napján odafigyelünk a fényvédő krémek használatára, akkor hozzájárulunk a bőrünk egészségének megőrzéséhez.

A széles spektrumú fényvédő krémek biztosítják a napfény káros sugarai elleni védelmet. Az UVB a napsugárzás azon része, mely elsősorban a leégésért felelős. Az UVA sugárzás leginkább a bőröregedésében, a photoagingben játszik szerepet. Hosszú távon pedig mindkét sugárzás felelős a rosszindulatú bőrdaganatok kialakulásáért. Ismert tény, hogy a főleg gyermekkorban elszenvedett hólyagos napégések száma jelentősen növeli a rosszindulatú festéksejtes bőrdaganat, a melanoma kialakulásának kockázatát, ezért már kisgyermekkortól érdemes elkezdeni a fényvédelemre való nevelést.

A fényvédő krémeken feltűntetett SPF (sun protective factor) annyit jelent, hogy hányszorosára nyújtják azt az időintervallumot, amit a napon tölthetünk anélkül, hogy leégnénk figyelembe véve az egyéni bőrtípust. Általánosan elmondható minél magasabb faktorszámú, annál kedvezőbb. Mindemellett érdemes széles spektrumú krémet választani, mely nemcsak az UVB, hanem az UVA-sugarak ellen is védelmet biztosít. Számos fényvédő rendelkezik már kékfény (HEV-light) szűrővel is, melyek a látható nagyenergiájú fénnyel szemben is védelmet nyújtanak. Fontos, hogy a napfényen tartózkodás előtt min. 20 perccel vigyük fel bőrünkre a krémet és legalább 2 óránként ismételjük a felkenést, különösképp fürdőzés vagy aktív, izzadással járó sport esetén.

A fényvédő krémek fizikai, illetve kémiai filtereket tartalmaznak. Az előbbiek képesek visszaverni, szétszórni a sugarakat, míg a kémiai szűrők elsősorban elnyelik azokat. A kémiai fényvédők esetén felvitelt követően várni kell, hogy beszívódjanak a bőrbe, továbbá megemlítendő a használatuk során bizonyos összetevők által kiváltott ritkán előforduló allergiás reakció. Ezért érzékeny bőrűek esetén először érdemes kisebb területen kipróbálni rendszeres használat előtt. A fizikai szűrőket tartalmazó krémek azonnal védelmet biztosítanak felkenést követően, fényvisszaverő védőréteget képezve a bőrfelszínen. A gyermekek és érzékeny bőrű felnőttek számára inkább érzékeny bőrre való, kifejezetten számukra készített termékeket válasszunk, amelyek döntően fizikai szűrőket tartalmaznak.

A nagy számban és választékban elérhető egyéni bőrtípusunknak megfelelő fényvédőkrémek használata mellett a mechanikai védelem, mint a megfelelő ruházat, kalap, napszemüveg viselése is elengedhetetlen. Óvjuk bőrünket tudatosan és megfelelően!!!