Cím: 4400 Nyíregyháza, Bujtos u. 15.
Telefon: +36-70-349-7053

Porckopás

FÁJDALMAS TÉRDÍZÜLETI PANASZOK ENYHÍTÉSE

Porckopás kezelése

TOVÁBBI INFORMÁCIÓRA VAN SZÜKSÉGE?

A térdízületet alkotó csontok felszíneit ún. hialinporc borítja, ami lehetővé teszi az ízület fájdalmatlan mozgásait és terhelését. Ez a porcfelszín az életkor előrehaladtával károsodhat, elöregedhet (elsődleges ok), vagy valamilyen egyéb okból pusztulhat (másodlagos ok, például: sérülés, törés, porckorong és/ vagy szalagszakadás, gyulladás, anyagcsere-betegségek stb.).

A porcfelszín károsodásával (porckopás, pusztulás) a térdízület harmonikus egysége megszűnik, az addig panaszmentes mozgás károsodik, fájdalmas lesz. Az ízületi mozgástartományok fokozatosan beszűkülnek, korlátozottá válnak. Későbbiekben terheléskor fokozódnak a fájdalmak, az enyhébb fájdalom periódusai egyre inkább rövidülnek, majd állandósulnak, napközben, sőt gyakran éjszaka is fennállnak. Ízületi mozgások beszűkülnek, a végtagot a beteg nem tudja terhelni.A fájdalom mértékétől függ a beteg életminősségének a változása, a betegség előrehaladtával csökken a munkavégzési képessége, járásképessége és végül önellátásra képtelenné válhat. Ezért fontos a kiváltó okok korai felismerése és kezelése.

 

 

Terápiás lehetőségek:

– Saját zsírsejttel végzett kezelés (Sefficare terápia). Az eljárás során a pácienstől lenyert zsírsejteket megfelelő kezelés után visszajuttatunk a sérült porc területére, mely elősegíti a regenerációt, csökkenti a fájdalmat, javítja a mozgástartományt.

– Saját vérszérummal végzett kezelés (Drakula-terápia, PRP). Ilyenkor vérlemezke dús plazmát adunk az ízületbe, amely sejtaktív anyagokat tartalmaz, ami fokozza a porcszövet regenerációját, csökkenti a fájdalmakat, így javítja az ízületi mozgásokat.

– A panaszokat, porcfelszín pusztulását, fájdalmakat lényegesen tudjuk csökkenteni az ízületbe néhány alkalommal adott hialuronsav tartalmú injekciós kezeléssel, sőt ezzel a porc regeneracióját elősegítgetjük, valamint ” megolajozzuk” az ízületi felszíneket, porckopást csökkenthetjük. A hialuronsav további előnye, hogy gyulladáscsökkentő hatása is van, és gátolja a porc lebontásáért felelős enzimeket. Egy kúra a panaszoktól függően 3-5 hétig tart, heti egy injekció beadásával. A kezelés ideje alatt, legkésőbb a 3. injekció után, a fájdalom enyhülését, és az ízület mozgásának javulását érezheti a beteg. A készítménnyel kapcsolatos pozitív tapasztalatokat tudományos tények támasztják alá: négyből három beteg fájdalma jelentősen csökken. Az injekció további előnye, hogy természetes alapanyagú, tartósítószereket nem tartalmaz, beadása a szúrástól eltekintve nem okoz fájdalmat, esetleges ízületi protézis beültetésének időpontját évekkel eltolhatja.