Cím: 4400 Nyíregyháza, Bujtos u. 15.
Telefon: +36-70-349-7053

Fájdalmas vállízület

FÁJDALMAS VÁLLÍZÜELTI PANASZOK KEZELÉSE

Fájdalmas vállízület

TOVÁBBI INFORMÁCIÓRA VAN SZÜKSÉGE?

Fájdalmas vállízületi panaszok és kezelésük (Impingement-szindroma, rotátor-köpeny károsodás)

Vállízületünk egy nagy mozgástartománnyal rendelkező ízület, amely működése lehetővé teszi a mindennapi életvitelünket. Ha ennek az ízületnek a működésében valamilyen zavar támad, súlyos, mindennapi életvitelt lényegesen megnehezítő panaszok jelentkeznek. A vállízület mozgásában, stabilitásában a lágyrészek (inak, szalagok, nyálkatömlők) lényeges szerepet játszanak, ezek krónikus gyulladása, sérülése kifejezett fájdalommal járhat. A vállízületi panaszokat 3 stádiumra osszuk:

I. Gyakori vállízületi fájdalom, akár nyugalomban, alváskor is, a végtag oldalra emelésével a panaszok fokozódnak

II. Fájdalom fokozódik, panaszmentes periódus csökken, a krónikus gyulladás miatt a biceps ín el is szakadhat, a vállfunkció lényegesen beszűkül

III. Állandó vállízületi fájdalom, a vállemelő inas lemez (rotátor –köpeny) a károsodás miatt el is szakadhat, a beteg a vállát emelni nem tudja

Kezelés: nagyon fontos a korai kezelés, mivel a krónikus vállízületi gyulladás kezelés nélkül önmagát súlyosbító kórkép (a duzzadt, gyulladt szövet a vállboltozat alatti térbe ütközik, károsodása fokozódik). Nagyon fontos minél előbb szakemberhez fordulni, elkezdeni, mert szakszerű, időben elkezdett terápiával a fájdalom lényegesen csökkenhető, mozgás javítható, kialakuló súlyos elváltozások megelőzhetőek, műtéti eredmények jobbak.

I-II. stádiumban gyógytorna, fizikoterápia, gyulladáscsökkentők, helyileg adott szteroid injekció, MD orvosi kollagén kezelés.

II-III. fokú stádiumban műtét (feltárásos, vagy arthroszkópia): gyulladt nyálkatömlő eltávolítása, vállboltozatból lapszerinti levésés, amely az ütközéses panaszokat csökkentik, szükség esetén a károsodott, szakadt rotátor köpeny rekonstrukciója.