Cím: 4400 Nyíregyháza, Bujtos u. 15.
Telefon: +36-70-349-7053

Megbélyegezettnek érzi magát? Nem tud élénk színű felső ruházatot hordani a kellemetlen hónalji foltok miatt?

Sokan küzdünk, kifejezettebben a nyári hónapokban erőteljesebb verejtékezéssel. Ennek háttere összetett. A jó hír, hogy létezik rá kezelés, amely akár tartós és teljes izzadásgátlást is eredményezhet.

Az elsődleges vagy primer hiperhidrózist a verejtékmirigyek túlműködése (vélhetően a szimpatikus idegrendszer túlzott aktivitása) okozza. A tünetek általában már serdülőkorban jelentkeznek, és családi halmozódás is gyakran megfigyelhető. (A betegek gyakori panasza, hogy idegesek lesznek, mert izzadnak, majd jobban izzadnak, mert idegesek.) Legtöbbször bizonyos testtájakra lokalizálódik az izzadás (tenyér, talp, hónalj, arc), de egyes esetekben az egész testet érintő, generalizált formában is jelentkezhet.

Másodlagos vagy szekunder hiperhidrózis esetén a fokozott izzadás csupán egy tünet, tehát ilyenkor a háttérben egy lappangó vagy akár súlyos betegség is állhat. Fertőzés, daganat, ideggyógyászati, hormonális vagy nőgyógyászati rendellenességek (pajzsmirigy-túltengés, policisztás ovárium szindróma (PCO), menopauza), vesebetegségek, mellékvese-túlműködés, szívbetegségek, esetleg bizonyos gyógyszerek (pl. egyes antidepresszív szerek, nem-szteroid gyulladásgátlók vagy daganatterápiában alkalmazott készítmények, vérnyomás csökkentők szedése) válthatnak ki fokozott verejtékezést.

Az izzadás alapvetően egy elengedhetetlen élettani folyamat, mely kiemelkedően fontos szerepet játszik a testhőmérséklet szabályozásában. A verejtékmirigyek által termelt izzadsággal a szervezet természetes módon hűti magát. Azonban ennek a szabályozásnak a túlműködése egy komoly és kellemetlen egészségügyi problémát is jelenthet Ez a felnőtt lakosság 3%-át érinti. A hiperhidrózisban szenvedő páciensek nemcsak normál esetben, tehát a testhőmérséklet emelkedése esetén izzadnak, hanem ettől eltérő élethelyzetekben (például akár klimatizált helyiségben vagy teljes nyugalomban) is.
A túlzott izzadás egyértelműen rontja a betegek életminőségét és negatívan befolyásolja mindennapjaikat. A folyamatos szégyenérzet miatt érzelmileg sérülhetnek, szociális, beilleszkedési problémáik alakulhatnak ki. Sokan boldogtalanok, lehangoltak lehetnek a fokozott izzadás kellemetlen tünetei miatt, akár szorongás vagy depresszió is kialakulhat. Az érintettek jellemzően orvoshoz is nehezen vagy későn fordulnak.

A hiperhidrózis kezelésére alkalmazott A típusú botulinum toxin injekciók a verejtékmirigyek idegi szabályozásának blokkolásával fejtik ki hatásukat. Ez a blokkolás nem visszafordítható. Azonban ez az úgynevezett szinaptikus kapcsolat a hatás tartama alatt fokozatosan regenerálódik, új összeköttetés alakul ki. A folyamat akár 3-9 hónapig is eltarthat. Ez idő alatt a verejtékezés mértéke teljesen megszűnik vagy minimálisra csökken. A beavatkozást tűvel végezzük, felszínes szúrásokat adunk a bőrbe. A fájdalmat előzetes érzéstelenítő géllel, illetve közben használt hűtéssel kiválóan lehet minimalizálni. A „toxin” szóval szembeni ellenérzéseket szeretném eloszlatni azzal, hogy ezt a készítményt az ideggyógyászatban, sőt a gyermekgyógyászatban is használják súlyos betegségek tüneteinek mérséklésére.

Amennyiben hasonló panaszokkal küzd, forduljon szakemberhez bizalommal. A kezelés jelentős változást hozhat azok életében, akik megbélyegezettnek érzik magukat e kellemetlen tünet miatt.