Cím: 4400 Nyíregyháza, Bujtos u. 15.
Telefon: +36-70-349-7053

Krónikus mozgásszervi betegség, amely a könyök területén jelentkezik terhelésre jelentkező, vagy állandósult fájdalom formájában. 

A betgeség lényege, hogy a felkarcsont külső (teniszkönyök), vagy belső (golfkönyök) csontgumóján erős, csuklót mozgató inak erednek. Az izmok összehúzódása-elernyedése itt vongálódást eredményez, ami miatt bizonyos terhelést követően un. Nem bakteriális gyulladás alakul ki. A szövetek megduzzadnak az inak csontban történő rögzülésénél és az itt lévő idegek miatt alakul ki fájdalom.

Kezdetben ez pihenésre múlik, hosszabb terhelésnél azonban krónikussá válik. Előrehaladott esetben a fájdalom kis mozásra is jelentkezik, a napi tevékenységet is zavarja.

A betegség kezelés a gyulladás csökkentését, megszüntetését célozza.

Enyhe esetben pihenés, karfelkötés, hidegvizes borogatás segít. Ezt ki lehet egészíteni un. Non-sztroid (szteroidot nem tartalmazó) gyulladáscsökkentő kenőcsökkel, és szájon át szedhető tablettákkal, porokkal. Kiemelendő a maximális pihenés, mert terhelés esetén a gyógyszer a fájdalmat csökkenti ugyan, de a gyulladás nem szünik meg.

Krónikus, vagy nagyobb fájdalom esetén szteroid injekciókat szoktunk adni a gyulladt területre. Ezek depo készítmények hosszú hatással, melyekkel nagy százalékban lehet panaszmentességet elérni hosszú időre. A betegség súlyosságától függően 1-3 injekciós kezelésre lehet szükség heti váltásban.

Újabban igen jó eredményekkel alkalmazható az MD orvosi kollagén injekciós kezelés is.

Az injekciós kezelés alternatívája a fizikoterápia, amely szintés gyulladáscsökkentő szereket juttat a gyulladt területre ultrahang, vagy iontoforézis útján. Tapasztalatok alapján azonban ezek hatékonysága elmarad az injekciós kezelés mögött.

Súlyos, ezen kezelésekre sem reagáló esteben műtét jön szóba. Két módszert szoktunk alkalmazni. Az egyiknél a fájdalmas területről toljuk le, szüntetjük meg a gyulladt szövetet, a másik esetben a panaszt okozó inat hosszabbítjuk meg, így csökkentve a feszülését.

Összefoglalva elmondható, hogy mint a legtöbb betegségnél kezdetben könnyebb és hamarabb lehet gyógyulást elérni, ami rövidebb gyógyulási időt, táppénzt és kevesebb terápiás költséget jelent.

Írta: Dr. Emri Péter