Cím: 4400 Nyíregyháza, Bujtos u. 15.
Telefon: +36-70-349-7053

Térdízületi fájdalom

PORCKOPÁS, SÉRÜLÉSEK MIATTI FÁJDALOM

Térdízületi fájdalom enyhítése

TOVÁBBI INFORMÁCIÓRA VAN SZÜKSÉGE?

Testünk egyik legnagyobb ízülete a térdízület, ennek megfelelően rendkívül nagy igénybevételnek van kitéve. Ez az oka annak, hogy igen gyakran sérül, illetve az ízületi porckopásokleggyakrabban itt jelentkeznek. Sérülések enyhébb formája az ízület zúzódása és rándulása, amely néhány hetes kíméletre, lokális hűtésre, fájdalomcsillapítókra és gyulladás-csökkentőkre jó eredményekkel meggyógyul.

Súlyosabb esetben oldalsó-külső, és a belső szalagok valamint az ízületi porckorongok, porcfelszínek károsodhatnak. Ezek a sérülések ízületi bevérzéssel, erős fájdalommal, a térdízület stabilitásának az elvesztésével, jelentős funkcióbeszűküléssel járhatnak. Gondos fizikális és eszközös vizsgálatokkal el kell dönteni, hogy a sérültet konzervatív módszerekkel kezelhetjük-e (átmeneti rögzítés, gyógyszerek, gyógytorna) vagy műtétet kell végeznünk.

A térdízületi műtétek ma már kevésbé megterhelők, 1-1centiméteres behatolásból optikát és segédeszközt vezetünk be, TV monitoron keresztül nézve átvizsgáljuk a térdízületet, és ha szükséges elvégezzük a beavatkozást („ízületi tükrözés”). Ha nem ismerjük fel, és nem kezeljük idejében e sérüléseket akkor a térd tartós fájdalma, mozgáskorlátozottsága, instabilitása, sport – és munkateljesítmény csökkenése, korai porckárosodása alakulhat ki.

A tartós panaszok hátterében a térd porcfelszíneinek a pusztulása, „meszesedése” is állhat. A kezdődő térdízületi meszesedés (porckopás) ízületbe adott porcpótló injekciókkal jól kezelhető, a panaszokat lényegesen csökkenti, a protézis beültetésének időpontját évekkel kitolhatja. Nagyon fontos az előzőekben leírt térdízületi sérülések, elváltozások korai felismerése és szakszerű kezelése, mert így a betegeket életre szóló panaszoktól óvhatjuk meg.