Cím: 4400 Nyíregyháza, Bujtos u. 15.
Telefon: +36-70-349-7053

Alagút szindróma kezelése

FELSŐ VÉGTAGI ALAGÚT SZINDRÓMÁK

Alagút szindróma kezelése

TOVÁBBI INFORMÁCIÓRA VAN SZÜKSÉGE?

Alagút-szindrómák

A felső végtagon fiziológiásan számos „alagút” helyezkedik el, ezek feladata az erek, idegek és ínak védelme, megtámasztása, táplálása és funkcióinak elősegítése. Azonban ha valamilyen ok miatt az alagút átmérője csökken, vagy tartalma növekszik, kialakulhatnak a leszorításos tünet-együttesek, az úgynevezett alagút-syndomák és az ínhüvelyszűkületek. Okai lehetnek: krónikus gyulladás, túlzott megerőltetés, daganatos elváltozások, törés utáni állapotok, rendszerbetegségek (köszvény, reumás betegség, cukorbetegség, stb.), krónikus túlterhelés, foglalkozási ártalmak.

Leggyakrabban az alagút-syndrómák a felső végtagon alakulnak ki, elsősorban az idegeken és az inakon (az ínakon kialakuló elváltozásokat ún. „ínhüvelyszűkületnek” hívjuk). Az idegleszorítások elsősorban a csuklón (carpalis alagút szindróma, ún. CTS) és a könyökhajlatban (ulnaris leszorítás) fordulnak elő. Jellemző tüneteik: az érintett idegtől függően a kéz ujjainak a különböző fokú zsibbadása, érzéscsökkenése, érzéskiesése, a kéz kisizmainak a sorvadása miatt a kéz gyengesége, ügyetlenebbé válása, fogó és szorítóerő csökkenése, valamint a fájdalom, amely az éjszakai órákban fokozódik, szinte elviselhetetlenné válik.

A klinikai diagnózis felállításában, kezelési tervben elengedhetetlen az ideg elektromos vizsgálata (ENG), amely megmutatja azt, hogy az ideg hol van leszorítva, milyen fokban károsodott, elég-e a konzervatív kezelés vagy műtét szükséges.

Konzervatív kezelés: enyhébb esetekben javasolt, fizikoterápia, ultrahang, gyógytorna.

Műtét: jelentős részük helyi érzéstelenítésben, ambulánsan elvégezhető, ilyenkor a leszorított ideget felszabadjuk. Sebet varratokkal látjuk el. Átmeneti kímélet, fáslizás szükséges. Varratszedés műtétet követően 7-10 nap.. Teljes terhelés 3-4 hét múlva ajánlott.