Cím: 4400 Nyíregyháza, Bujtos u. 15.
Telefon: +36-70-349-7053

Ínhüvelyszűkületek

FÁJDALMAS ÍNHÜVELYSZŰKÜLETEK KEZELÉSE

Ínhüvelyszűkületek

TOVÁBBI INFORMÁCIÓRA VAN SZÜKSÉGE?

Az ínhüvelyszűkület leggyakrabban a hüvelykujjat érinti, ritkábban a többi ujjat valamint a csuklón lévő inakat.

Tünetei: a tenyéri ínhüvely-szájadék nyomásra érzékeny, az ujjak mozgása korlátozott, időnként beakad, és fájdalmasan, kellemetlenül pattan (innen a neve: „ pattanóujj”), ínak feletti fájdalom, recsegés, mozgások, fogások valamint a kéz szorító ereje gyengül. Másik igen gyakori ínhüvelyszűkület a csukló feszítő részén, a hüvelyujj mozgásait végző inak leszorítása (ún. De-Quervainínhüvelyszűkület), ez a csukló kifejezett fájdalmát, funkciókárosodását, krónikus gyulladást, életminőséget lényegesen rontó elváltozásokat okoz.

A panaszok konzervatív kezelésre (gyulladáscsökkentők, fizikoterápia, alapbetegség kezelése) átmenetileg csökkenthetőek, nagyon ritkán meg is szűnhetnek, de a végleges, gyors megoldás csak a műtéti beavatkozástól várható.

Műtéti kezelés: gyors, egyszerű, végleges megoldás. Ambuláns műtéttel, helyi érzéstelenítésben a szűkült ínhüvelyt feltárjuk, behasítjuk, tágítjuk. A sebet varratokkal látjuk el. A kéz tornáztatása azonnal ajánlott. Varratszedés 7-10 nap múlva. Panaszok a műtét után azonnal megszűnnek.