Cím: 4400 Nyíregyháza, Bujtos u. 15.
Telefon: +36-70-349-7053

COVID-19 tesztek

KORONAVÍRUS TESZTEK

Szerológiai és PCR tesztek

TOVÁBBI INFORMÁCIÓRA VAN SZÜKSÉGE?

Vérvizsgálat: COVID-19 antivírus teszt

A COVID-19-ben szenvedő betegekben a SARS-CoV-2-re specifikus IgG antitesteket a 12 naptól lehet kimutatni és végig detektálni lehet a vírus ürítés alatt, illetve a fertőzöttséget követő hónapokban. Az IgG antitestek jelenléte lehetővé teszi azoknak a korábban megfertőződött betegeknek az azonosítását is, akik felgyógyultak a betegségből és valószínűsíthetően immunissá váltak rá. A teszt alkalmas azon személyek kiszűrésére is, akik tünetmentesen estek át a fertőzésen és valószínűsíthetően kialakult szervezetükben az immunitás.

A vizsgálat vénás vérből történik. Az eredmény kiadása 2 munkanapon belül történik, emailben vagy online.

Ár: 9 000 Ft

Kizárólag laboratóriumi vizsgálati eredmény alapján nem diagnosztizálható, vagy zárható ki semmilyen fertőzés, így a SARS-CoV-2-fertőzes sem. Az eredményeket egyéb adatokkal, pl. tünetekkel, egyéb tesztek eredményeivel és klinikai megfigyelésekkel együtt kell figyelembe venni. Diagnózist kizárólag orvos állíthat fel. Csökkent immunműködésű, COVID-19-ben szenvedő betegek esetében előfordulhat, hogy az antitestválasz késleltetett, illetve, hogy nem termelődik elegendő mennyiségű antitest ahhoz, hogy a teszt pozitív eredményt adjon. 

koronavírus GYORSteszt

Tájékoztatjuk kedves betegeinket, hogy szeptembertől klinikánkon elindítjuk a SARS-CoV-2 koronavírus gyorstesztek elvégzését. A tesztekre előzetes időpont egyeztetést követően lehet jelentkezni.

  • a szűrés kb. 15 percet vesz igénybe
  • az eredményt minél hamarabb, de maximum 8 órán belül közöljük

Ár: 6 000 Ft/fő

koronavírus ANTIGÉN GYORSteszt

Klinikánkon elérhetővé vált az európai gyártású Helix i-SARS-CoV2 antigén gyorsteszt, ami 15-20 perc elteltével kimutatja a koronavírussal való fertőzöttséget.

A Helix antigén gyorsteszt főbb jellemzői:
– gyors eredmény
– orrgaratból vett minta
–  a mintavétel előtt egy órával a dohányzás kerülendő
–  nem alkalmas a PCR teszt kiváltására (pl. műtét előtti kivizsgálás, hatósági házi karantén alól való mentesülés)

Kinek ajánlható az SARS-CoV2 antigén gyorsteszt?
ha olyan helyen jár/járt, ahol ismert a koronavírussal való fertőzöttség
ha közeli hozzátartozója koronavírussal fertőzött
ha koronavírusra utaló tünetei vannak
ha háziorvosa a teszt elvégzését javasolja

Ár: 6 000 Ft/fő

koronavírus OLTÁS UTÁNI IGG teszt
A vénás vérből vett mintából kimutatható, hogy a koronavírus elleni oltást követően megemelkedett-e a tüske fehérje (spike-protein) ellenanyag szintje a szervezetben, ami megfelelő immunválaszt jelent a SARS CoV2 vírus ellen.
 
Milyen oltások után végezhető el az ellenanyag szint vizsgálat?
– Pfizer
– Moderna
– Szputnyik
– Sinopharm
– Astra Zeneca
– Johnson&Johnson
– CoviShield
– CanSino
– CureVa
 
Mikor végezhető el a vizsgálat?
– kétdózisú oltások esetén (Pfizer, Moderna, Szputnyik, Sinopharm, Astra Zeneca, CoviShield, CureVac) a második oltás után egy héttel
– egydózisú oltások esetén (Johnson&Johnson, CanSino) az oltást követő 4.-6. hét után javasolt
 
Mikor nem végezhető el a vizsgálat?
– 14 napon belül szoros kapcsolatban volt igazolt koronavírus fertőzöttel
– amennyiben koronavírus fertőzöttség, betegség miatt hatósági házi karanténban van
– koronavírusra jellemző tüneteket (láz, köhögés, nehézlégzés) észlel magán
 
Mikor kapok eredményt?
A mintavételt követő 1-3 munkanapon belül.
 
A vizsgálat ára: 9 000 Ft.

 

Garat PCR vizsgálat: valós idejű koronavírus teszt

A PCR vizsgálat a levett mintában a jelenlévő vírus RNS-ét detektálja (direkt kimutatás), akár a tünetek megjelenése előtt. A vizsgálat hátsó garat-törlet mintából történik.  A sikeres vizsgálat egyik előfeltétele azonban a helyes mintavétel és a megfelelő számú vírus kópia jelenléte a mintában. A vizsgálat az egyedi mintákból történő RNS kinyerést követően valós-idejű PCR technikával történik. Az eredmény: „negatív” vagy „pozitív, további vizsgálat szükséges” vagy „nem értékelhető minta” lehet.

A COVID-19 betegség lappangási ideje 5-14 nap, sőt, a fertőzés számos esetben tünetmentes marad, ráadásul a vírusok a fertőzés első napjaiban, amikor még kis számú vírus van jelen a mintában, esetleg még nem mutathatók ki PCR technikával sem.  A fertőzött személyek minél korábbi kiszűrése érdekében ezért, szükség lehet heti-kétheti gyakoriságú tesztelésre.  A PCR vizsgálat előnye a vérmintákból végzett immunológiai alapú gyorstesztekkel szemben többek közt az, hogy közvetlenül a vírus jelenlétét detektálja, olyan fertőzött személyekben is, akik immunszupresszáltak, vagy akikben még nem indult meg az ellenanyagképzés, vagyis immunológiai alapú tesztelésük negatív eredménnyel zárulna.  Azok kimutatásra nem alkalmas, akik már átestek a betegségen.

Kizárólag laboratóriumi vizsgálati eredmény alapján nem diagnosztizálható, vagy zárható ki semmilyen fertőzés, így a SARS-CoV-2-fertőzes sem. Az eredményeket egyéb adatokkal, pl. tünetekkel, egyéb tesztek eredményeivel és klinikai megfigyelésekkel együtt kell figyelembe venni. Diagnózist kizárólag orvos állíthat fel.

Amennyiben az eredmény pozitív:
– a mintát adó személy – jelenleg vírus fertőzött

Amennyiben az eredmény negatív:
– a mintát adó személy – a mintavétel idejében nem fertőzött
– a mintavételi helyen nem kimutatható a virus jelenléte
– a minta rossz minőségű
– a mintavétel ideje túl korai vagy túl késő a virus kimutatásra

A vizsgálat ára: 19 500 Ft